Förhindra sjukdomar genom att stimulera din hjärna

Hjärnan är ett av de viktigaste organen vi har och precis som resten av kroppen är det viktigt att regelbundet använda den och träna den genom hela livet. Hjärnan utvecklas så länge vi lever och den formas utefter hur den blir använd. När du håller din hjärna sund kan det ha många positiva effekter. Du förhindrar stress, förbättrar koncentrationen och kan även undvika utvecklingen av demens när du blir äldre. I denna artikeln kommer vi att ge dig ett antal förslag om hur du kan hålla din hjärna sund och frisk.

Läs en bok

Du tänker kanske att detta är självklart och att du redan läser många böcker, men för många unga blir det en allt ovanligare händelse. När du läser en bok formar du bilder i huvudet och stimulerar många olika delar av hjärnan samtidigt. Pricken över i:et är att sedan prata om boken tillsammans med andra, antingen i ett seminarium eller bara över en fika med en kompis. Detta skapar reflektioner och slutsatser i hjärnan och över organets kapacitet att ifrågasätta information som den har mottagit. Detta är en extremt viktig del av livet i sig självt, men kan alltså också bidra till en bättre hjärnhälsa.

Spela taktiska spel

Många förbinder spel med en mysig kväll med hela familjen runt bordet, tärningar och lyckotjut när någon rullar en naturlig 6’a eller 20’a. För många betyder det också timmar framför datorn eller TV:n och kanske frustration över att få ett barn att sluta spela League of Legends och börja plugga. I båda tillfällen är taktiska spel väldigt bra för hjärnan. Om spelet är Monopol eller Crusader Kings II så är fördelarna desamma. Förmågan att kunna tänka strategiskt är otroligt nyttigt för hjärnan. Förr eller senare står du på en punkt i livet där du har flera valmöjligheter som kan ha stor betydelse för din framtid. Strategiska spel förbättrar din förmåga att kunna förutse konsekvenserna av de olika valmöjligheterna.

Ta en onlinekurs

Ju äldre man blir, ju svårare är det att lära sig något nytt. När du först är fyllda de 50 åren så försämras ditt minne drastiskt. Ett sätt att förebygga detta är att hela tiden utmana din hjärna genom att lära dig nya saker. Många nyblivna studenter får snabbt känslan av att de inte vet någonting alls när de först kommer till universitetet. Det öppnar en värld för eleverna som de aldrig fattade fanns. Internetet är just denna känslan gånger tusen. Det finns hundratals kurser du kan ta online som lär dig allt från trädgårdsarbete till fotografi och hårda vetenskaper som socialkunskap eller kanske fysik. Ingen förutom dig själv vet just din kallelse när det kommer till lärdom. Det viktiga är att du hittar något du tycker är intressant och att sedan lära dig så mycket du kan om ämnet. Det fina med internetet är att oavsett hur litet och obetydligt ämnen kan tyckas vara så garanterar jag dig att det finns ett hav av information och kurser om det på nätet.

Musik och språk

Människan har lyckats dominera vår värld genom våra kommunikationsförmågor. Därför är det också en av de största sakerna vi använder hjärnan till. Att lära sig spela ett instrument är en enorm förmån för din hjärnas hälsa. Det finns många språkkurser du kan anmäla dig till och vi rekommenderar det starkt. Språk är också något som är otroligt nyttigt för hjärnan. En sak är att du lär dig en massa om ett annat lands språk och kultur. Du lär dig också väldigt mycket om ditt eget språk och kultur som du kanske inte tänkt på innan. Det bildar också nya länkar i hjärnan och förbättrar minnet.

webadmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *