Så undgår du att bli solbränd

Sommaren är en årstid som de flesta av oss njuter. Vädret är bra, man har semester och stranden blir flitigt besökt. Men något av det som vi måste akta oss för är att bli solbränd. Här berättar vi hur du undgår att bli solbränd.

Använd solkräm

Alla vet det, men det är ändå ett bra råd. Solkrämen skyddar dig mot solen, men säkrar ändå att du får en vacker färg. Allt efter vilken hud typ du har så kan du besluta dig för den faktor som passar dig bäst. En känslig och ljus hud kräver en högre faktor än en naturligt mörkare hud. Du kan börja överväga solkräm när UV-indexet närmar sig 3. Du kan läsa mera om UV-index här.

Tänk på tiden på dagen

Solen är skarpast mellan 12–15 och därför bör du noga överväga om du vill solbada där. Om du tränar och din hud har vant sig till solens strålar så kan du vara ute i solen, men känn efter när det blir för mycket. Om du har en ljus och känslig hud som först ska vänja sig vid solen så är det klokast att sola sig om morgonen. Då är solens strålar nämligen mildast.

Solbada i intervaller

Huden ska gradvist vänja sig till solen och därför är det inte klokt att ligga ute i solen många timmar i sträck. Solbada därför hellre i intervaller, så du blir mer och mer van vid solens strålar. Intervallerna kommer att förbättra din hud och se till så att du bibehåller den fina bruna färgen utan att bli solbränd.

Efter solbadning

Efter solbadning eller en strandtur så är det en god idé att duscha. En dusch verkar nedkylande på kroppen och du kan tvätta av all sand, svett och smuts från kroppen. Därtill kan en bodyscrub ta bort de döda hudcellerna från din kropp. Den tar inte bort din bruna färg, men får huden att se sundare ut. En after-sun lotion samt en fuktighetskräm är också två saker som hjälper din hud.

Titta och känn på din kropp

Råden är många, men du kan genom att titta på din kropp få en bra överblick över hur din hud mår. Om du är mycket röd så bör du undgå solen tills rödan har lagt sig. Du skall heller inte solbada tre timmar mellan 12–15 om du är vit och därför känslig mot solen. Börja hellre i intervaller i morgontimmarna. Om du har en fin brun färg så kan du tillåta dig lite mer, men du bör fortfarande vara uppmärksam över att du inte blir bränd.

webadmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *